

Sosyal becerilerin çeşitli sınıflandırmaları olsa da genel olarak çocuk ve yetişkinlerin duygularını yönetebilme,olumlu gerçekçi hedefler belirleyebilme,empati yapabilme,olumlu ilişkiler kurabilme ve sorumlu karar verme becerileri olarak tanımlayabiliriz.
Sosyal becerileri 5 temel kümede ele alabiliriz;
1-ÖZ FARKINDALIK:Kişinin kendi duygu ve düşüncelerin farkında olması ve bu duygu ve düşüncelerinin davranışlarına ne yansıdığını farkedebilme yeteneğidir.
2-SOSYAL FARKINDALIK:Kişinin kendi toplumunda farklı kültürlere sahip olanlara karşı anlayış gösterebilme ve empati yapabilme yeteneğidir.
3-SORUMLU KARAR VERME: Kişinin etik standartlara uygun, sosyal normlara dayalı ve sosyal etkileşimler hakkında yapıcı seçim yapabilme yeteniğidir.
4-İLİŞKİ GELİŞTİRME BECERİLERİ:Kişinin farklı kişi ve gruplarla sağlıklı olmulu iletişim kurabilme yeteneğidir.
5-ÖZ YÖNETİM:Kişinin farklı durum ve olaylarda düşünce davranışlarını yönetebilme,stresi azaltma ve motivasyonunu sürüdrme yeteneğidir.
Sosyal becerilerin 2 türlü çıktısı vardır;
1-Akademik olarak ders başarısını artırır,motivayonu devam ettirir, okula karşıyı ilgiyi çoğaltır, devamsızlığı azaltır.
2- Sosyal olarak çevreyle olumlu yapıcı ilişkiler kurmamızda yardım eder, Riskli davranışları azaltır ve toplumla iyi oluş halini çoğaltır.
Okul Psikolojik Danışmanı
ALİ AKKAŞ